неділю, 8 липня 2018 р.

Яскраве багаття купальського свята

     Івана-Купала традиційне свято яке щорічно відзначається в нашому селі. Дівчата плетуть вінки з польових квіті і перед заходом сонця збираються на святкове дійство. Хлопці несуть щойно зрубану розлогу вербу - це Купайло. Дівчата уквітчують Купайло кольоровими стрічками співаючи "Ой на Івана, на Купала, там зозуленька купалася". Далі навколо Купала дівчата водять хороводи "Кругом Мариноньки ходили дівоньки", "Посаджу я рожу" та інші.
     Обов'язковим атрибутом свята є купальське вогнище, запалене в центрі поляни, через яке стрибають дівчата та хлопці парами та поодинці.
     Очищалися на Івана-Купала і водою, коли дівчата опускали віночки в річку, юнаки намагилися зловити віночок своєї дівчини.
     Цьогоріч купальське свято піснями і танцями прекрашали учасники дитячого вокального гуртка "Сонечко" Воронковецького сільського клубу: Марія і Софія Шпаченки, Олександра Андрійчук, Іра Данилюк, Маряна Семенова, Марія Ліплька, Валерія Калинич, Настя Зайцева, Віка Приказчикова, Маріна і Каріна Самолюк, Таня Ткачук, Крістіна Ганжа, Ліпський Богдан. В цю чарівну ніч присутні почули дивовижну гру на скрипці у виконані Кіри Залевської, танець у виконані Лопатенко Євгенії. Порадували присутнії своїми піснями Савчук Марина, Шпаченко Марія, Ліпська Марія, Приказчикова Віка. А пісні у виконані Парук Юлії глядачі зустріли бурхливими оплесками.
     У цю купальську ніч не обійшлося без чарів. Чарівником став приватний підприємець Мартинюк Володимир Миколайович. Усіх присутніх на святі пригостив солодощами, а учасникам свята вручив подарунки і висловив щиру вдячність.






Немає коментарів:

Дописати коментар